При виборі та експлуатації спецвзуття необхідно пам’ятати декілька правил:
- Правильно підбирати взуття по розміру з урахуванням індивідуальних особливостей стопи.
- Експлуатація взуття повинна здійснюватись у відповідності з її сезонним призначенням, шкіряне взуття не є непромокаючим ( як, наприклад, гумове або з полівінілхлориду). Слід пам’ятати, що шкіра, а також взуття, що має отвори, які утворюються при прошиванні деталей взуття строчкою, не є водонепроникним. Таке взуття не рекомендується носити у вологу погоду.
- Взуття, виготовлене з металевим або композитним підноском, забезпечить захист пальців стопи від ударів з енергією до 200 Дж; взуття, виготовлене з проколозахисною устілкою забезпечить захист від проколів та порізів.
- Взуття з підошвою з поліуретану та термопластичного поліуретану має оливобензостійкі, кислотолугостійкі, зносостійкі властивості.
- Спеціальне взуття з підошвою з термоеластопласта (ТЕП) не має захисних властивостей від агресивних середовищ, але володіє високим коефіцієнтом тертя по асфальту, мокрим дорогам, снігу, що знижує травматизм в зимовий період.
- Взуття гумове формове та з полівінілхлориду (ПВХ) забезпечує захист від води, а виготовлена в спеціальному виконанні – від нафтових олив, кислот та лугів концентрацією до 20%.
- Допустимий час знаходження у взутті не повинен перевищувати 9 годин.
- Для забезпечення тривалої терміну експлуатації взуття необхідно:
- після закінчення носіння і роботи взуття повинно бути очищене від забруднень без пошкодження матеріалу верху та низу, витерте і залишене у вентильованому приміщенні на відстані не менше 30 см від обігрівальних пристроїв у розкритому вигляді для провітрювання і просушки;
- не допускається чищення взуття органічними розчинниками;
- взуття систематично, не рідше одного разу на тиждень, має змазуватись взуттєвим кремом з наступною обробкою щіткою-планкою;
- в процесі експлуатації не допускати порізів верху взуття та підошви, які призводять до зниження захисних властивостей.
Дотримання цих правил запобігатиме швидкому зносу взуття, допоможе зберегти його експлуатаційні та споживчі властивості.